Påsk – en glädjetid med god mat

Det spirar i naturen, mörkret flyr och allting föds på nytt. Det är tid för vår och påsk!

Den största och äldsta kristna högtiden
Påsken har sina rötter i det judiska firandet, till minne av uttåget ur Egypten. I kristendomen firas påsken till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse. Det är den största och äldsta kristna högtiden, som inleds med palmsöndagen, då Jesus rider in i Jerusalem. På skärtorsdagen äter han sista måltiden med lärjungarna och på långfredagen möter han döden på korset. En dag i sorg som byts till glädje, då han på påskdagen återuppstår igen.

Black Halloween CatTill Blåkulla
Kanske bär det av till Blåkulla på skärtorsdagen – om du är häxa. Enligt folktron är det platsen dit häxorna flög för att festa med djävulen. Var Blåkulla finns, råder det delade meningar om. Kanske på ön Blå Jungfrun utanför Kalmar eller berget Blåkullen vid Marstrand? Vid påsktid tände man förr eldar för att hålla häxorna borta.

En ”äggande” historia
Till påsken hör ägg – målade på påskbordet eller godisfyllda, gömda på hemlig plats. Men varför just ägg? Svaret finner vi i vårens ankomst, en tid för återfödelse och fruktbarhet. Redan för 3 000 år sedan, i Persien, blev ägget en symbol för just detta. Att lanthönsen börjar värpa igen efter vintern, bidrar också till äggets plats i påskfirandet.

PåskkycklingPåskbordets fröjder

Påsken är tid för umgänge och god mat, och på påskafton dukar vi gärna upp en dignande buffé, inte helt olik julbordet. Förr spelade köttet en viktig roll, efter den långa fastan. Men i dag föredrar vi alltmer fiskrätter på påskbordet: lax och sill i allehanda former. Påskalammet får vi inte heller glömma eller de söta efterrätterna med tårta eller choklad.

Ta tillfället i akt att dela påskens glädje med nära och kära. Men glöm inte bort dina kollegor och kunder. Varför inte fira våren med en påskkonferens? Konferens.se hjälper dig med allt för din bokning.

Glad påsk!