Julbordet – en god historia

Julbordet är en gammal tradition som firades redan i början av 1000-talet. Men då under benämningen Midvinterblotet och ibland även Julblotet. Det var en hednisk offerfest där man blidkade säden och växtkraftens andar. Festligheten utspelades under fullmåne någon gång mellan mitten av november och december.

En härlig blandning

Utvecklingen av julbordet är en härlig blandning av olika traditioner och seder. Det nybryggda ölet, lite sött och mustigt, är från vikingatiden. Fokus på julskinkan spred sig under 1700-talet. Mycket snart var den ett måste på julbordet, för både fattig och rik.

Lokala traditioner

Historiskt sett bjöd julbordet på rätt olika maträtter över landet. Allt berodde på vad man hade tillgång till. Vissa delar av landet, som exempelvis bördiga Skåne, kunde vissa upp en större matprakt. Än i dag ser man regionala skillnader. Mer vilt äts i norr. Mer skinka och fläsk i söder. Grönkålen är vanligare i Halland än i Norrland. Och var äter man mest kroppkakor till jul om inte på Öland? Gemensamt för allt firande är dock att man träffas och njuter av god mat. Julbordet är själva centrumet för fin samvaro och en tradition få vill vara utan.

Julbordet kliver utanför hemmet

Under 50-talet blev det populärt för familjer att äta julbord på restaurang. På 60-talet började många företag ha den goda smaken att bjuda sina anställda på julbord. Och så har det fortsatt.

Samla företaget kring julbordet och fira

Finns det något trevligare än att samla företagets medarbetare kring ett härligt julbord? Äta och umgås, fira höstens hårda arbete. Eller varför inte bjuda in viktiga kunder? Det uppskattas alltid. Planerar du en konferens kan den med fördel kryddas med ett julbord. Möjligheterna är oändliga. Ungefär som våra erfarenheter av att ordna konferenser och möten med julbord som centralt tema. Kontakta oss snart, året närmar sig sitt slut.

Boka redan idag!

Passa på att boka in årets julbord redan idag. Varsågod, här nedan serveras några goda exempel.

Har du tankar om specialarrangemang för en kväll, helg eller en längre konferens är lösningen aldrig längre bort än närmaste telefon. Ett samtal till oss och du får alla möjligheter att hitta rätt plats, aktivitet och program för ett lyckat möte.

Friibergs Herrgård, Örsundsbro
När mörkret faller och Mälaren fryser till is är det skönt att kliva in i värmen på Friiberghs Herrgård. En stunds avkoppling och stillhet i en annars så hektisk tid. Precis som tidigare år har vi valt att frossa i havets alla läckerheter – hummer, krabba, räkor, kräftor, musslor, lax och mycket annat gott från havet.
Boka och läs mer om Friibergs Herrgård.

Operakällaren, Stockholm
På Operaterrassen serveras ett klassiskt julbord. En dignande buffé med traditionella juldelikatesser och den magnifika utsikten över Stockholm från panoramafönstren med vy över slottet och Stockholms ström, får ni på köpet.
Boka och läs mer om Operakällaren.